Történelmi érdekességek blogja

Aetius

Szent László királyunk [15.]

2024. április 23. - Töritanár_

Szent László uralkodása

Szent László 1077-ben került a trónra mégpedig I. Béla királyunk és a lengyel Richeza hercegnő fiaként. Uralkodása idején a Magyar Királyság számtalan gonddal küszködött: rossz volt a közbiztonság, rengeteg volt a lopás és a lakosság egy része még mindig kóborló életmódot folytatott. (Egyházi vagy idegen földeken legeltette jószágát, nem fizetett adót és ősei módjára vándorolt keresztbe - kasul az országban.) [tk.122]

szent_laszlo1.jpg

Szent László a Képes Krónikában (Forrás: eletestudomany.hu)

A király a rend helyreállítása érdekében nagyon szigorú törvényeket hozott. Elrendelte például, hogy aki egy tyúk értékénél (vagy 10 dénárnál) többet lopott, azt akasszák fel. Büntették a kóborlást is és a pogány hit gyakorlását is. De a király jó példát is akart a magyarok elé állítani. Ezért azok közül, akik régebben sokat tettek a kereszténységért, többeket a szentek sorába emelt. Köztük volt 1083-ban István király, a fia, Imre herceg és Gellért püspök, akiket innentől szentekként emlegettek.

Amikor I. László I. (Szent) Istvánt szentté avatta (1083), új sírhelyet is keresett neki. A leírások szerint István koporsójának felnyitásakor az ott lévők csodálatos illatokat éreztek, és a szent király jobb kezét épségben lelték meg. A középkori ember számára ez csodának tűnt, és bizonyította, hogy István csakugyan szent. István jobb kézfejét ma Budapesten, a róla elnevezett templomban (a Szent István-bazilikában) őrzik díszes ereklyetartóban. (Forrás: Történelem tankönyv. 5. Bp, Oktatási Hivatal 2020)

szent_jobb.jpg

Szent László külpolitikája

László a külső ellenséggel szemben is megvédelmezte az országot. Nagy veszélyt a kelet felől támadó sztyeppei népek jelentettek. Ők úzok voltak, de a krónikák kunoknak nevezték őket. Ellenük királysága előtt is harcolt, s maga vezette a sereget. Mivel vitézségből sokszor adott példát katonáinak, később lovagkirálynak nevezték.

Szent László 1091-ben megszerezte a Magyar Királyság számára Horvátországot is, mivel lánytestvére, Ilona az 1089-ben elhunyt horvát király, Zvonimir özvegye volt. (Felkérte Lászlót (testvéreként) a Horvátország feletti uralkodásra.)

László jó viszonyra törekedett a német császárral és Bizánccal is, de ha kellett, fegyverrel védte királysága érdekeit. Magyarország tekintélyét jelzi, hogy leányát késôbb bizánci császár vette feleségül. Ô volt Piroska, akit az ortodox egyház szentté avatott (Szent Eiréné).

Szent László uralkodásának mérlege

Egy megerősödött, keresztény vallású és Európában elismert országot hagyott unokaöccsére, az eredetileg papnak szánt Kálmán hercegre. Kálmán 1095-ben lépett a trónra, mint a korszak egyik legműveltebb uralkodója (ezért is kapta meg az utókortól a "könyves" jelzőt).

alairas_legujabb.jpg

csik.jpg

Ajánlott posztok: Széchenyi István grófGöring, Hitler után a másodikNagy Péter cár / Korhű film: Törvényen kívüli király / A legsötétebb évszázad és a pestis / Ki volt Rózsa Sándor? / Az államalapítás / Poroszország és a Német Birodalom / A hunok népe / Ki volt Aetius? /
aetius_pergamen_logo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aetius.blog.hu/api/trackback/id/tr718387937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása