Történelmi érdekességek blogja

Aetius

Egy korhű történelmi film a középkorból

2023. november 12. - Történelemtanár_

Eredeti megjelenés: mafab, Harmat Árpád

Hivatásomból adódóan imádom a történelmi filmeket, és az elmúlt években két nagyon színvonalasat is volt szerencsém látni: az egyik a 2021-es Az utolsó párbaj (melyet 85-90%-ra értékeltem, annyira ütősnek találtam) a másik pedig netflixes Törvényen kívüli király (Outlaw King), mely bár 5 éves film (2018-as) csak nemrégiben sikerült megtekintenem. Posztom most erről a filmről fog szólni.

Egészen lenyűgözött történet-hűségével, képeivel és szerintem nagyszerű színészi teljesítményeivel. David Mackenzie korábbi rendezéseit nem ismertem, de ezek után odafigyelek munkásságára, az Outlaw King ugyanis zseniális. Mondjuk elsősorban történelem-fanoknak való és azoknak, akik szeretik a középkorban játszódó sztorikat, de azért nagyközönség is élvezni tudja látványvilágát.

torvenyen_k_kiraly.jpg

Az alaptörténet ott folytatódik, ahol Mel Gibson nagy klasszikusa, a Rettenthetetlen lezárul: vagyis a XIV. századi Skóciában vagyunk a William Wallace-féle felkelés leverése után, 1305-ben. Sir Robert the Bruce (Chris Pine) ugyan tétlenül nézi Wallace vesztét, ám halála után nem sokáig tűri az angolok elnyomását. I. (Nyakigláb) Edward (Stephen Dillane) két évvel éli túl Wallace -t, ám ebben a bizonyos két évben folytatja Skócia kiszipolyozását, így Robert aktivizálódik: először ugyan behódol Edwardnak, de később skót királlyá koronáztatja magát (amihez joga van miután kinyírja fő riválisát). Csakhogy a britek "törvényen kívüli" királyként kezelik és elfogató parancsot adnak ki ellene. Közben maguk a skótok sem egységesek Robert királyként való elfogadását illetően: egyik részük támogatja, másik részük viszont nem áll mellé, mert megölte fő riválisát (John Comynt, a Balliol-ház leszármazottját).

Robert meglehetősen kevés hívével tehát bujkálni kényszerül. Közben megnősül, miután megkéri a szépséges (alig 21 éves) Elizabeth Burgh (Florence Pugh) kezét. Kettejük kapcsolatának bemutatása a film egyik legszebb része. A középkorban meglehetősen ritka volt ugyanis a szerelmi házasság, főleg a nemesek körében, akik többnyire birtokokért vagy címekért házasodtak, szinte mindig érdekből. Éppen ezért különleges Robert és Elizabeth házassága, mely a valóságban is szerelemre épült. Chris Pine és Florence Pugh kitűnően alakítják szerepeiket, játékuk egyszerre visszafogottan érzelmes és intelligensen tiszta. A két színészt egyébként is minden elismerés megilleti: Pugh kisasszony ugyan a forgatás után két évvel egy felszínes (bár látványos) akciófilmbe fogott (Fekete özvegy), a Törvénytelen királyban nyújtott alakítása komolyabb szerepekre is predesztinálja (szerintem). Szívből remélem, hogy láthatjuk még nagyobb színészi kihívásokat jelentő filmekben is.

Ami a film sztoriját illeti: Robert szembeszáll az angolokkal, és miután 1307 nyarán meghal a félelmetes hadvezér hírében álló I. Edward, komoly esélye nyílik arra, hogy végre elzavarja Skóciából a briteket. A döntő csatára 1314-ben Bannockburn mezején kerül sor, ahol I. Robert skót király megveri II. Edward seregét. Főhősünk élete hátralévő részében, még 15 évig élt boldogan családja körében, biztosítva hazája függetlenségét. Ami a negatív karaktereket illeti, kiemelkedik Billie Howle alakítása, aki történelemhűen alakítja a belső őrlődésekkel teli walesi herceget (a későbbi II. Edwardot).

Összességében: a Törvényen kívüli király egy látványos, ugyanakkor tartalmas és történelem-hű dráma, nagyszerű alakításokkal. Nem jellemzik olyan hibák, melyek a Rettenthetetlent bár kevésebb csatát láthatunk benne. Értékelésem erős 85%. Érdemes megnézni mindenképp!

Történelmi filmek

csik.jpg

Ajánlott posztok a blogon: A legsötétebb évszázad és a pestis / Ki volt Rózsa Sándor? / Az államalapítás / Poroszország és a Német Birodalom / A hunok népe / Ki volt Aetius? /

aetius_alsolec.jpg

 aetius_pergamen_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aetius.blog.hu/api/trackback/id/tr3818256751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lone Wolf_ 2023.11.12. 19:17:17

A Törvényen kívüli király az IMDb-n közel van a 70% -hoz, ami egy történelmi filmtől egészen jó eredmény szerintem. És tényleg jól megcsinálták, de azzal egyetértek, hogy több csata-jelenetet, küzdelmet és harcot elbírt volna. Robert Bruce az utolsó igazi skót királyok közé tartozott. A terület 1650 körül veszítette el függetlenségét Cromwell által, 300 évvel Bruce után.
süti beállítások módosítása